Ce facem când avem nevoie rapid de o sumă de Bani?

Cu totii ne-am confruntat in viata cu situatii cand am avut nevoie intr-un timp foarte scurt de o suma de bani. Indiferent daca a fost vorba de o cheltuiala neprevazuta si nedorita sau de o oportunitate de afacere pe care nu vroiam sa o ratam, dar nu aveam capitalul necesar, ne-am vazut in situatia de a apela la un credit bancar urgent.


E adevarat ca unii apeleaza la rude sau prieteni apropiati in astfel de situatii, insa de multe ori astfel de imprumuturi creaza obligatii sau situatii neplacute in randul respectivelor relatii.

Cel creditat de prieteni sau familie se va simti constant inferior in prezenta celui care l-a creditat, relatia dintre cei doi erodandu-se in multe situatii de acest fel. De aceea, e indicat sa ne pastram familia si prietenii aproape fara a apela la ei in situatiile cand avem nevoie de anumite sume de bani de care nu dispunem.


Apeland la credite si banci rezolvam problema financiara prin care trecem si ne pastram demnitatea si stima de sine in fata familiei si prietenilor. Relatiile interumane valoreaza mai mult decat dobanda si comisioanele pe care le platim bancii de unde ne luam banii necesari propriei nevoi.


In Romania exista inca o educatie financiara si bancara precara, motiv pentru care foarte multe persoane inca mai confunda creditele bancare cu creditele rapide pe care le ofera unele Institutii Financiare Nebancare care se promoveaza insistent pe unele canale media. De aceea, e bine ca cel care ia un credit de nevoi personale sa stie sa le diferentieze inainte de a apela la un tip sau altul de credit.


Un credit bancar reprezinta imprumutul oferit de catre o institutie bancara unei persoane fizice sau juridice care intruneste conditiile impuse de banca pentru realizarea contractului intre cele doua parti.

Cele mai cunoscute imprumuturi bancare sunt cele ipotecare si cele de nevoi personale, acestea putand ajunge pana la 90000 lei, in functie de banca si de sursele de venit ale persoanei creditate.


Creditele rapide oferte de catre Institutii Financiare Nebancare sunt acele credite care se contracteaza cu foarte putine formalitati, foarte rapid, uneori chiar si in 24 de ore, de multe ori fara garantii, fiind suficient un act de identitate. Unele dintre aceste credite pot fi obtinute telefonic sau prin SMS.


Perioada de creditare este, de obicei, de maxim 45 de zile, iar suma imprumutata este una destul de mica in comparatie cu cea oferita de o institutie bancara.

Ceea ce e bine sa cunoasca cei care apeleaza la astfel de imprumuturi e ca dobanda este una foarte mare, nu de putine ori clientul ajungand sa pleateasca aproape jumatate din suma creditata ca dobanda si comisioane pentru suma primita ca si credit de la astfel de institutii financiare nebancare.

O astfel de solutie e indicata doar celor care au nevoie urgent (24-48 de ore) de o suma de bani si care sunt dispusi sa plateasca comisioanele mari in schimbul respectivei sume de bani. Aceasta este o salvare de urgenta care costa mult si care poate fi evitata prin crearea unui fond de urgente.

Acesta poate fi depus intr-un depozit bancar daca persoana stie ca nu poate rezista tentatiei de a se atinge de suma respectiva de bani. In plus, la banca exista posibilitatea de a obtine o dobanda pentru suma respectiva, facand ca banii respectivi sa se inmulteasca.


In concluzie, sfatul nostru e de a avea mereu un fond de rezerva la care sa apelati in situatii de urgenta, iar daca in situatia cu care va confruntati, suma nu acopera nevoile respective, apelati la un credit bancar sau credit rapid doar dupa ce analizati toate detaliile contractului pe care il semnati cu institutia car va imprumuta banii.

De cele mai multe ori, cu cat suma se imprumuta mai usor, cu atat e mai greu de inapoiat. De aceea, invatati sa fiti precauti inainte de a lua orice suma cu imprumut. Iar daca o faceti fiindca e nevoie, nu ignorati plata creditului.