În România este cerere scăzută de credite ipotecare destul de semnificativ

Cererea de credite ipotecare și de consum din partea populației a înregistrat o scădere dramatică în cursul celui de-al treilea semestru al anului 2018, se arată într-un sondaj realizat de Banca Națională a României (BNR) în rândul a celor mai mari zece bănci de pe piața românească.

 

Cererea de credite a scăzut semnificativ în trimestrul trei al anului 2018, atât pentru împrumuturile ipotecare, cât și pentru finanţările destinate consumului. Pentru trimestrul următor, băncile autohtone anticipează o evoluție constantă a cererii pentru cele două segmente de împrumuturi acordate persoanelor fizice.

 

În același timp, pentru aceeași perioadă de timp, solicitările de credit respinse de către bănci au fost diminuate. Cererea pentru credite ipotecare a înregistrat o scădere semnificativă în trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, peste estimările inițiale ale băncilor. Băncile estimează ca acest nivel să se mențină constat în trimestrul următor.

Pentru perioada avută în vedere, cererea de credite destinate consumului populației a scăzut semnificativ. În funcție de tipul finanțării, cererea pentru împrumuturile de consum garantate cu ipotecă și cele negarantate a înregistrat o diminuare semnificativă, dar s-a redus marginal în cazul cardurilor de credit. Recomandam si: Avertizează guvernatorul BNR, chiar dacă ROBOR-ul scade, băncile vor percepe alte tipuri de costuri

Date fiind aceste condiții, numărul respingerilor solicitărilor de împrumuturi destinate consumului a înregistrat o scădere moderată. Așteptările instituțiilor de credit pentru trimestrul următor sunt de menținere constantă a cererii populației pentru credite de consum. În cazul creditelor solicitate de către companiile financiare a fost înregistrată o creștere semnificativă a cererii pe toate segmentele, cu excepția finanţărilor pe termen lung acordate companiilor mici și mijlocii, a căror creștere a fost marginală, se arată în sondajul citat.

Așteptările pentru următorul trimestru sunt de creștere moderată, atât în funcție de dimensiunea companiilor, cât și în baza maturității creditelor. Oferta de credite pentru consum ar urma să devină mai restrictivă în perioada următoare, în timp ce creditele pentru locuințe și companii se vor menține la un nivel stabil.

Instituțiile de credit au menținut constante standardele de creditare pentru împrumuturile acordate populației pentru achiziția de locuințe și terenuri în trimestrul III 2018, în timp ce pe segmentul creditelor de consum acestea au cunoscut o înăsprire moderată. În privința împrumuturilor acordate companiilor, standardele de creditare au înregistrat o tendință de înăsprire marginală, ca urmare a unor cerințe privind capitalul băncilor, evoluția nefiind însă generalizată la nivel de sector, se mai arată în sondajul BNR, potrivit unui comunicat remis redacției.

Sondajul este efectuat trimestrial de către banca centrală în lunile ianuarie, aprilie, iulie și octombrie. Cercetarea se bazează pe un chestionar este transmis primelor 10 bănci de pe piață. Băncile sunt alese în funcție de cota de piaţă aferentă creditării companiilor și populaţiei. Aceste instituţii deţin aproximativ 80 la sută din plafonul de creditare a acestor sectoare.

Sursa articolului: crediteon.ro
Citește și