Libertatea de a avea credite

Cred ca fiecare a intalnit persoane care sa spuna ca nu se simt bine daca nu au credite. Poate parea paradoxal, dar stim ca exista si astfel de oameni. Ei nu pot sa economiseasca in alte conditii decat fortati de banca sau de credite nonbancare.

Acest gen de persoane nu constientizeaza ca ar putea avea mai multe beneficii si costurile pentru bunurile achizitionate ar fi mai mici fara acele imprumuturi. Acestea presupun intotdeauna dobanzi si comisioane deoarece institutiile financiare care acorda sumele respective nu sunt societati caritabile.

O banca sau un alt tip de institutie financiara care acorda imrpumuturi exista ca o forma de afacere. Ea are angajati care trebuie platiti si profitul ei trebuie sa fie mai mare decat chiria pe spatiu, salarii si taxe la stat. Asa e si normal sa fie, iar cei care nu se respecta aceste conditii, dau faliment.

De aceea, persoanele care se aventureaza toata viata intre diverse tipuri de imprumuturi de la banca sau credite cu buletinul nu fac altceva decat sa isi inchirieze vietile acestor institutii. Cat timp ai credite, esti obligat sa platesti de fiecare data, la data scandenta, ratele si suma imprumutata.

Oare nu e mai simplu sa pui deoparte suma care ar reprezenta rata lunara la banca si a nu mai depinde de credite? Ar presupune o amanare a achizitionarii bunului pentru care isi face persoana creditele, e adevarat. Dar costul final ar fi mai mic.

Astfel de sfaturi ca cel de mai sus nu vin in sprijinul celor care abia asteapta sa acorde imprumuturi oricui are nevoie. Cu toate astea, cei mai multi spun ca e mai greu sa economisesti decat sa platesti lunar o rata la banca si sa stai toata perioada respectiva cu stres.

In fond, traim intr-o tara libera si, daca sunt persoane care se simt bine doar daca au credite, e dreptul lor sa-si urmeze modul respectiv de a-si trai viata.

Citește și